Стрелба с лък - форуми на www.archerybg.com

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Reply to this topicStart new topic
> Базата на лъка, Как да я увеличим?
gameOVER
коментар Dec 16 2007, 01:06 AM
Коментар #1

Administrator

Група: Главен администратор
Коментари: 125
Регистриран: 9-06 07
От: София
Потребител No.: 1

Въпросът ми е такъв: Как да увелича базата на лъка си, например от 20 на 21 см? Знам, че се "намотава" малко тетивата при "ушите" и че се самата тетива се навива няколко пъти. Но колко и в каква посока?
Go to the top of the page

+Quote Post
JustRed
коментар Dec 26 2007, 03:15 AM
Коментар #2

Гости

Цитат(gameOVER @ Dec 16 2007, 12:06 AM) *
Въпросът ми е такъв: Как да увелича базата на лъка си, например от 20 на 21 см? Знам, че се "намотава" малко тетивата при "ушите" и че се самата тетива се навива няколко пъти. Но колко и в каква посока?

Аз си навивам тетивата по посока на часовниковата стрелка,дали е правилно незнам.А колко пъти-не може да се каже.Навиваш-мериш,навиваш-мериш,...,докато стане желаната дължина.Навивайки тетивата-базата се увеличав,развивайки-се намалява.
Ама така няма смисъл да бърникаш настройките като няма каде да пробваш лъкчето.
След време,евентуално ако има база,и ти стреляш ще има кой да ти помогне за тези настройки,за сега не можем даже и да се надяваме за база-можем само да мечтаем...

+Quote Post
gameOVER
коментар Dec 26 2007, 03:20 PM
Коментар #3

Administrator

Цитат(JustRed @ Dec 26 2007, 03:15 AM) *
Аз си навивам тетивата по посока на часовниковата стрелка,дали е правилно незнам.А колко пъти-не може да се каже.Навиваш-мериш,навиваш-мериш,...,докато стане желаната дължина.Навивайки тетивата-базата се увеличав,развивайки-се намалява.
Ама така няма смисъл да бърникаш настройките като няма каде да пробваш лъкчето.
След време,евентуално ако има база,и ти стреляш ще има кой да ти помогне за тези настройки,за сега не можем даже и да се надяваме за база-можем само да мечтаем...[color="#FF0000"][/color]

Мястото не ми е проблем, за това питам за настройката на базата. cool.gif Мерси за инфото де. wink.gif

+Quote Post
KRuevsky
коментар Mar 3 2008, 12:40 AM
Коментар #4

Участник
**

Група: Потребители
Коментари: 1
Регистриран: 1-03 08
Потребител No.: 118

Здравейте,
и аз да се включа малко във форума. Дано да съм ви полезен.
конкретно за базата...

1) Има ориентировъчни дължини за база на лъка спрямо неговата дължина, ето пример
66" - 21- 22 см
68" - 21,5 - 22,5 см
70 - 22,5 - 23,5 см
Това са общо взето пробвани диапазони за бази и при нормална и добра настройка на лъка трябва да са в тези граници.
Все пак трябва да се има в предвид, че настройката на всеки един лък е строго уникална и само промяна на един параметър влияе на всички останали. Все пак това са стойностите от които трябва да започната да пробвате.

2)Важно е да си направите тетива с подходяща дължина спрямо дължината на лъка ви. Обикновено когато почнете да си я правите вземете стара тетива "отпуснете я докрай" (развивате я) и по тази дължина мерите. Нова тетива в зависимост от материала (качество вид т.н.) се отпуска от 1-2 до 6-7 мм. максимум.

3) Да, тетивата се навива обикновено по часовниковата стрелка. Тетивата задължително трябва да се навие поне 7-8 пъти!, за да може да стане хомогенна (може да се използва восък). Не бива обаче да пренавивате тетивата си повече от 30 навивки не се препоръчва! Най-добре е да са 10-20, ако тетивата е навита толкова и ви е с подходяща база значи сте оцелили дължината когато сте я правили. Пак подчертавам тетивата се прави за конкретния лък. Ако само смените рамената може да се окаже, че тетивата не става - или е къса или дълга, това е така защото различните рамена имат различен "curve".

Дано съм помогнал.
С удоволствие бих "постнал" още нещо, но ще лягам че утре ще пътуваме.
Успех на всички.

+Quote Post
gameOVER
коментар Mar 3 2008, 01:43 AM
Коментар #5

Administrator

Цитат(KRuevsky @ Mar 3 2008, 12:40 AM) *
Здравейте,
и аз да се включа малко във форума. Дано да съм ви полезен.
конкретно за базата...

1) Има ориентировъчни дължини за база на лъка спрямо неговата дължина, ето пример
66" - 21- 22 см
68" - 21,5 - 22,5 см
70 - 22,5 - 23,5 см
Това са общо взето пробвани диапазони за бази и при нормална и добра настройка на лъка трябва да са в тези граници.
Все пак трябва да се има в предвид, че настройката на всеки един лък е строго уникална и само промяна на един параметър влияе на всички останали. Все пак това са стойностите от които трябва да започната да пробвате.

2)Важно е да си направите тетива с подходяща дължина спрямо дължината на лъка ви. Обикновено когато почнете да си я правите вземете стара тетива "отпуснете я докрай" (развивате я) и по тази дължина мерите. Нова тетива в зависимост от материала (качество вид т.н.) се отпуска от 1-2 до 6-7 мм. максимум.

3) Да, тетивата се навива обикновено по часовниковата стрелка. Тетивата задължително трябва да се навие поне 7-8 пъти!, за да може да стане хомогенна (може да се използва восък). Не бива обаче да пренавивате тетивата си повече от 30 навивки не се препоръчва! Най-добре е да са 10-20, ако тетивата е навита толкова и ви е с подходяща база значи сте оцелили дължината когато сте я правили. Пак подчертавам тетивата се прави за конкретния лък. Ако само смените рамената може да се окаже, че тетивата не става - или е къса или дълга, това е така защото различните рамена имат различен "curve".

Дано съм помогнал.
С удоволствие бих "постнал" още нещо, но ще лягам че утре ще пътуваме.
Успех на всички.

Да. Определено си помогнал. Мерси. cool.gif

+Quote Post
Marta
коментар Mar 4 2008, 11:11 PM
Коментар #6

Напредващ участник

Коментари: 40
Регистриран: 29-08 07
От: СОФИЯ
Потребител No.: 9

И на мен ми беше полезно като информация.
Много от нещата не знаех.
И аз мерси smile.gif

--------------------
^MARTA^

+Quote Post
kostich13
коментар Mar 12 2008, 11:36 PM
Коментар #7

Участник
**

Коментари: 10
Регистриран: 26-08 07
Потребител No.: 6

базата на лъка е специфична за всеки лък и тя(ако ти се играе и имаш време)се регулира по следния начин или поне аз така знам и така го правя:
правиш си базата на 21 и стреляш на 70м или на 90м 6 или 12 стрели отчита6 къде си групирал. Размонтираш минаваш на 21.2 стреля6 отчиташ без да променяш позицията на мерника разбира се и така до към 22.7.на която позиция имаш групирани стрели най-високо спрямо останалите тогава използваш максимума на раменете си и това е твойта база.е това е споделете резултатите ще ми е интересно да ги науча. успех

+Quote Post
niznambre
коментар Jan 26 2009, 01:06 AM
Коментар #8

Участник
**

Коментари: 3
Регистриран: 17-02 08
Потребител No.: 110

Цитат(kostich13 @ Mar 12 2008, 10:36 PM) *
базата на лъка е специфична за всеки лък и тя(ако ти се играе и имаш време)се регулира по следния начин или поне аз така знам и така го правя:
правиш си базата на 21 и стреляш на 70м или на 90м 6 или 12 стрели отчита6 къде си групирал. Размонтираш минаваш на 21.2 стреля6 отчиташ без да променяш позицията на мерника разбира се и така до към 22.7.на която позиция имаш групирани стрели най-високо спрямо останалите тогава използваш максимума на раменете си и това е твойта база.е това е споделете резултатите ще ми е интересно да ги науча. успех

ne se pravi taka be pi4 cqlata rabota e takava trqbva da vidi6 s kakva baza ti stava grupata i e pravilno 4e vseki lak si ima specifi4na baza tova go znam ot daniel pavlov toi me svetna na nqkoi raboti a izvini me kosio no tova e samo oreantirna baza ako iska6 nastroika tova zavisi ot na4ina po koito ti strelq6 i ot laka vzeti zaedno

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 потребител(и) четат тази тема (2 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

Олекотена версия Дата и час: 9 09 2010 - 11:15 AM